Kroppkakor finns i olika varianter och har en viss likhet med palt i Norrland. Kroppkakor finns främst i Småland, men även på Gotland och i Blekinge. Bjud dina nära och kära på äkta småländska kroppkakor.
(4 portioner)
Ingredienser
10 st medelstora potatis
5 st kokta potatis
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
Fyllning
150-200 g rimmat fläsk
1 st gul lök
kryddpeppar
Gör så här
1. Riv den rå potatisen och pressa ur dem från vatten. Riv sedan den kokta potatisen.
2. Blanda all potatis i en skål tillsammans med vetemjöl och salt. Arbeta det till en massa.
3. Tärna det rimmade fläsket och finhacka löken. Stek först fläsket lite och blanda sedan i löken. Låt det få färg och smaksätt med kryddpeppar.
4. Forma potatismassan till runda bullar och gör en fördjupning i mitten på varje. Lägg en klick av fyllningen och täck fyllningen ordentligt. Forma kroppkakan till en rund bulle igen.
5. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt dem sjuda ca 20-30 minuter. Ta upp dem med en hålslev.
6. Servera med lingonsylt och smält smör.