Pasta bolognese med parmesan

4 portioner

Ingredienser
500 g nötfärs 10%
2 förp. krossade tomater
2 mellanstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkar stjälkselleri
3 msk olivolja
2 teskedar oregano
ca 2 salt
Svartpeppar
50 g parmesan
1 kruka färsk basilika
ca 280 g spaghetti eller penne* (gärna fullkorn)

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök, vitlök, morötter och sköljd selleri fint.
  2. Under tiden värmer du en stor gryta/panna på spisen på medelvärme.
  3. Häll i olivoljan, tillsätt grönsakerna, oregano, salt och peppar och låt dem fräsa ca 7 minuter.
  4. Rör om då och då.
  5. När grönsakerna mjuknat något tillsätter du köttfärs som du sprider ut delar med slev eller trägaffel.
  6. Tillsätt krossade tomater.
  7. Fyll en av tomatburkarna till hälften med vatten och häll i grytan.
  8. Koka upp och låt puttra, 30-60 minuter.
  9. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i pastan så att den är klar när såsen blir färdig.
  10. Riv ca hälften av parmesanosten och tillsätt i grytan.
  11. Skölj basilikan, plocka av bladen och grovhacka och finhacka stjälkarna.
  12. Spara några fina blad till servering och tillsätt resten till grytan.
  13. Spara några fina blad till servering.
  14. Smaka av med salt, peppar och eventuellt andra kryddor om du vill.
  15. Koka pasta enligt instruktioner på förpackningen.
  16. Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka pastan i grytan.
  17. Tillsätt hälften av pastasåsen.
  18. Blanda runt ordentligt och häll sedan upp pastan i djuptallrikar.
  19. Toppa med resten av pastasåsen, riv över resten av parmesanosten och garnera med några basilikablad.

Bon apétite!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *