Duchessepotatis
Ingredienser
1 kg potatis (mjölig sort)
3 äggulor
3 msk smör
3 msk matolja
salt och peppar
Biffen
Ingredienser
800 g utskuren biff
salt och peppar
smör
Tillbehör
Ingredienser
4 tomater
hackad persilja
4 skivor bacon
200 g haricots verts
Bearnaisesås
Ingredienser
500 g smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 vitpepparkorn
0,5 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk persilja, hackad
1 msk dragon, hackad
salt och nymalen peppar
Duchessepotatis
Gör så här:
- Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
- Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om.
- Smaka av med salt och peppar.
Biffarna
Gör så här:
- Torka av biffarna så att de är torra.
- Salta och peppra på varje sida.
- Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka.
- Skär bort eventuella senor.
- Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida.
- Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
- Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
- Låt plankan svalna.
- Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
- Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade bönorna.
- Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg.
- Klicka på bearnaisesåsen och servera.
Bearnaisesås
Gör så här:
- Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
- Dra bort kastrullen från plattan.
- Håll smöret varmt.
- Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
- Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
- Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
- Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
- Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
- Strö i hackad persilja och dragon.
- Salta och peppra.