Plankstek med grillad tomat

Plankstek med grillad tomat

Duchessepotatis

Ingredienser
1 kg potatis (mjölig sort)
3 äggulor
3 msk smör
3 msk matolja
salt och peppar

Biffen

Ingredienser
800 g utskuren biff
salt och peppar
smör

Tillbehör

Ingredienser
4 tomater
hackad persilja
4 skivor bacon
200 g haricots verts

Bearnaisesås

Ingredienser
500 g smör
4 schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 vitpepparkorn
0,5 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk persilja, hackad
1 msk dragon, hackad
salt och nymalen peppar

Duchessepotatis

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen. När den är klar pressar du ner den i en bunke.
  2. Häll i äggulorna och smöret samt oljan och rör om.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Biffarna

Gör så här:

  1. Torka av biffarna så att de är torra.
  2. Salta och peppra på varje sida.
  3. Banka lätt på varje biff så att de blir jämntjocka.
  4. Skär bort eventuella senor.
  5. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och stek biffarna i 1–3 minuter på varje sida.
  6. Köttet ska helst vara lite rött i mitten.
  7. Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
  8. Låt plankan svalna.
  9. Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
  10. Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade bönorna.
  11. Sätt tillbaka plankan i ugnen och grilla av tills duchessen har fått en gyllengul färg.
  12. Klicka på bearnaisesåsen och servera.

Bearnaisesås

Gör så här:

  1. Smält/skira smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
  2. Dra bort kastrullen från plattan.
  3. Håll smöret varmt.
  4. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
  5. Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
  6. Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
  7. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
  8. Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
  9. Strö i hackad persilja och dragon.
  10. Salta och peppra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *