Köttfärspiroger

Köttfärspiroger

(6 stycken)

Du behöver:
250 g nötfärs
1 liten gul lök
3 morötter
1/2 msk olivolja
1 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 1/2 msk sweet chilisås
2 krm salt
Svartpeppar

25 g färsk jäst
5 dl vatten
1/2 dl kvarg
1/2 tsk salt
1 dl rågmjöl
5-6 dl vetemjöl special
Ägg
Vatten

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm upp vattnet tills det är fingervarmt (37°C).
3. Häll lite av vattnet över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
4. Häll i resten av vattnet och tillsätt kvarg och salt.
5. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl special och arbeta degen 5 minuter med köksassistent eller 10 minuter för hand.
6. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
7. Skala och hacka löken, grovriv morötterna. Stek i olivolja och tillsätt köttfärsen.
8. Rör i krossade tomater och tomatpuré. Låt puttra ca 10 minuter utan lock.
9. Smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.
10. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den lite snabbt och fördela sedan till 6 stycken bitar.
11. Gör till rundlar och platta ut. Lägg på köttfärs och vik sedan ihop till en halvmåne.
12. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
13. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
14. Sätt ugnen på 225°C.
15. Pensla pirogerna med uppvispat ägg utblandat med lite vatten.
16. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *