Botten:
3,5 dl mandelmjöl
60g smör
1 msk fiberhusk
2 msk sötning
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
0,5 tsk vaniljpulver
Fyllning:
300g färskost
2 dl vispgrädde
0,75 dl sötning
0,5 tsk vaniljpulver
Rivet skal från 1 citron
1 tsk pressad citronsaft
4 kiwi till dekoration
Ev bärsås:
2 dl björnbär
3 dl hallon
0,5 dl vatten
1 tsk sötning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl och smör i en matberedare eller med händerna tills smöret är jämnt fördelat.
- Tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop till en jämn deg.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut degen jämnt i botten.
- Grädda i ugnen ca 10 min och låt svalna.
- Vispa grädden och sötningen till en fluffig men lös konsistens.
- Tillsätt övriga ingredienser och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- Häll över botten och ställ i frysen minst 6 timmar.
- Tag fram strax innan servering och dekorera med skivad kiwi eller andra bär.
- Koka upp bären med vatten och sötning och låt puttra ihop några minuter under kraftig omrörning.
- Häll upp varm och servera med cheesecaken.