Kolabrownie med salta kringlor

Portioner: ca 40

Ingredienser
125 g salta pinnar (eller kringlor)
75 g smält smör
2 tsk strösocker

Brownie

Ingredienser
400 g mörk choklad (70%)
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl Brun Farin
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

Kolatäcke

Ingredienser
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Till garnering

Salta kringlor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Börja med bottnen.
  3. Mixa salta pinnar (eller kringlor), smör och socker i en matberedare till en smulig massa.
  4. Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25 x 30 cm.
  5. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Starta timern.

Brownie

  1. Bryt chokladen i bitar.
  2. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad.
  3. Ställ åt sidan och låt svalna.
  4. Vispa ägg, farinströ, vaniljpulver och salt pösigt med elvisp.
  5. Tillsätt chokladsmöret under omrörning.
  6. Sikta ner mjölet i omgångar.
  7. Rör till en jämn smet.
  8. Häll chokladsmeten över bottnen.
  9. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Starta timern.

Kolatäcke

  1. Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på medelvärme till 120°C. Rör då och då.
  3. Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager.
  4. Strö över flingsalt.
  5. Låt svalna i kylen.
  6. Ta ut minst en timme före servering.
  7. Till garnering: Skär brownien i små bitar.
  8. Dekorera med salta kringlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *