Östgötska hålkakor

Ingredienser

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
0.5 dl sirap
7 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och se till att blandningen blir fingervarm.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölkblandningen.
  3. Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
  4. Arbeta degen tills den känns smidig.
  5. Täck bunken och lämna degen att jäsa i 40 minuter.
  6. Baka ut degen till 4 runda kakor, 15 cm i diameter.
  7. Gör ett hål i mitten, med ett snapsglas eller liknande.
  8. Nagga kakorna och låt dem jäsa i 30 minuter.
  9. Grädda på 225 grader i ca 12 minuter.
  10. ”Hålen” kan också hänga med på plåten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *