Kanelbullar

Kanelbullar har nog alla en relation till, om det inte är mammas kanelbullar så är det mormors eller farmors. Något som är sagolikt gott är en kanelbulle med ett glas iskall mjölk. Kanelbullen har dessutom fått en egen dag i almanackan, Kanelbullens Dag i oktober.

(ca 40 st)

Ingredienser
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 ¾ dl strösocker
2 tsk kardemumma
1,8 l mjöl

Fyllning

Ingredienser
250 g mandelmassa
2 msk kanel
lite ljummet vatten

Garnering

Ingredienser
1 st ägg
pärlsocker

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm degspadet till ca 30 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda det med lite av degspadet, så jästen löser upp sig.

3. Tillsätt resterande degspad, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl (spara 1 dl till utbakning).

4. Arbeta till en smidig deg. Knåda minst 15 minuter för hand eller 10 minuter med hushållsassistent.

5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40-45 minuter.

6. Blanda samman mandelmassa och kanel med lite ljummet vatten. Låt massan få bredbar konsistens.

7. Dela degen i två bitar och kavla ut dem. Bred på fyllningen och vik först ihop dem på mitten och rulla sedan dem till två rullar. Skär dem i centimetertjocka bitar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla bullarna med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i 8-10 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *