Pinnbröd brukar vara snabbt och gjort med bakpulver. Men med jäst blir brödet klart godare och passar både på skogsutflykt och grillkvällen!
Receptet är för 4-8 personer.
Du behöver
4 dl vatten
25 g jäst
550 g vetemjöl (ca 9 dl)
1/2 msk socker
1 tsk salt
1 msk olja
Gör så här:
- Lös jästen i det kalla vattnet. Knåda i vetemjöl, för hand eller med degblandare.
- Tillsätt socker, salt och olja.
- Knåda några minuter.
- Låt degen vila svalt några timmar, gärna i kyl.
- Lite olja i bunken eller burken gör att degen släpper lättare från kanten.
- Ta med degen ut i skogen eller till grillen i en tät plastlåda.
- Välj en färsk grillpinne eller använd ett grillspett.
- Dela degen i cirka 10 bitar och linda degen jämnt runt pinnen innan den gräddas över glöden tills den är genombakad och lätt kan dras av från grillpinnen.
- Det går också bra att lägga bröden på grillen. Platta ut dem något och vänd dem då och då.
- Att linda degen runt korv, frukt eller en ostbit är också gott.
- Tänk på att om du använder en fyllning som smälter i värmen måste degen lindas helt tätt till ett ”paket”. Men runt en korv går det bra att linda glest.
- I ugn kan du grädda bröden i 200 grader i cirka 8 minuter.
- Att låta smör, eller smaksatt smör smälta på bröden är klassiskt och gott!