Prinsesstårta

Prinsesstårta är en riktig klassiker och en födelsedag är inte en födelsedag utan en riktig prinsesstårta. Att det sedan blir meningsskiljaktigheter om vem som skall få äta marsipanrosen, det gör denna tårta ännu mer åtråvärd.

Ingredienser

Bottnar
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl Vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning 1
1½ dl röd vinbärsgelé

Fyllning 2
4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde (utöver de tidigare deciliterna)

Garnering
300 g marsipan
Grön eller röd karamellfärg – eller ett färdigt marsipanlock
Florsocker
Grön och rosa dekorationsmarsipan

Gör så här

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt äggsmeten genom att vända ner den. Blanda väl.

2. Häll smeten i en smord och bröad bakform (ca 25 cm i diameter). Grädda kakan i 175 grader i ca 35-40 minuter.

3. Stjälp upp den färdiggräddade kakan och låt den svalna.

4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten under ca 10 minuter. Häll 3 dl grädde i en kastrull och tillsätt äggulor, socker samt potatismjöl. Låt det hela sjuda till en krämig konsistens under ständig omrörning. Den får inte koka.

5. Tag kastrullen från värmen och blanda i de urkramade gelatinbladen. Låt krämen kallna.

6. Vispa 2 dl grädde till fast konsistens och smaksätt det med vaniljsocker. Tillsätt krämen. Låt vaniljkrämen stå i kylskåp under ca 10-15 minuter.

7. Dela kakan i tre bottnar. Låt den understa vara tjockare än de övriga och den översta tunnast. Lägg den understa först på ett fat.

8. Vinbärsgelén rörs poröst med en gaffel. Bred ut det på den understa bottnen. Lägg sedan nästa botten som ett lock över vinbärsgelén. Fördela hälften av vaniljkrämen på den. Försök att göra fyllningarna lite högre i mitten så tårtan blir lite bullig när den är färdig. Lägg på den översta bottnen som ett lock över vaniljkrämen och täck hela tårtan med resterande vaniljkräm även på kanterna. Vispa upp de resterande 2 dl vispgrädde och bred ut det allra överst. Försök även här att få lite mer fyllning i mitten.

9. Knåda in färgen i marsipanen så färgen blir jämn över hela. Kavla ut den och rulla upp den på kaveln så det är lättare att lägga den över tårtan. Snygga till kanterna med en kniv. Om ett färdigt marsipanlock används så bortse från detta och följ anvisningar på förpackningen.

10. Garnera tårtan med marsipanrosor och marsipanblad som man enkelt själv kan utforma. Se länk nedan. Avsluta med florsocker om så önskas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.