Mjukt tunnbröd från Västerbotten är utmärkt till en god renklämma eller mättande tunnbrödsrulle. Fyllda tunnbröd är också utmärkt på utflykten eller picknicken.
(24 st)
Ingredienser
50 g jäst
100 g margarin
7½ dl mjölk
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
16 dl rågsikt
vetemjöl till utbakning
Gör så här
1. Smula ner jäst i en bunke.
2. Smält margarin och tillsätt mjölk. Låt det bli fingervarmt (37 grader).
3. Häll det över jästen och blanda så jästen löser upp sig.
4. Tillsätt socker, salt, bakpulver och mjöl.
5. Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk ca 25-30 minuter.
6. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 lika stora bitar.
7. Kavla ut varje bit till en rund kaka med en kruskavel. Kakorna bör ha samman diameter som spisens största platta, då kakorna skall gräddas på den väl rengjorda plattan.
8. Smörj in plattan med margarin och värm den på medelvärme.
9. Lägg på kakan och låt det grädda ca 2 minuter på varje sida.