Vikta dinkelbröd

Vikta dinkelbröd

Ingredienser
8 gram torrjäst (en halv förpackning)
4,5 dl kallt vatten
7 dl (420 g) siktat dinkelmjöl
3 dl (180 g) vetemjöl special
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1,5 tsk salt

Gör så här

  1. På kvällen dag 1: Torrosta solrosfrön och sesamfrön i en stekpanna och låt dem svalna.
  2. Rör samman jäst, vatten, dinkelmjöl, vetemjöl special och de torrostade fröna i en bunke.
  3. Täck den med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten. (Sommartid kan det vara bra att ställa in bunken i kylen.)
  4. På morgonen dag 2: Skrapa ut degen på en arbetsbänk.
  5. Använd upp till 1 dl mjöl vid utbakningen om så behövs.
  6. Dra och tryck ut degen till en avlång platta (50×10 cm) och skär den i 5 cm breda remsor.
  7. Vik båda ändarna in mot mitten och vänd sedan på biten så att skarven kommer mot bakplåtspappret.
  8. Låt jäsa i 30 minuter och sätt samtidigt på ugnen på 275 grader med en tom plåt i.
  9. Använd den värmda plåten och dra över bakplåtspappret med de jästa bröden precis innan de ska in i ugnen.
  10. Pensla bröden försiktigt med vatten och ställ in dem i ugnen samtidigt som du sänker temperaturen till 250 grader.
  11. Grädda bröden i 15 minuter och låt dem sedan svalna på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *