Ingredienser
8 gram torrjäst (en halv förpackning)
4,5 dl kallt vatten
7 dl (420 g) siktat dinkelmjöl
3 dl (180 g) vetemjöl special
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1,5 tsk salt
Gör så här
- På kvällen dag 1: Torrosta solrosfrön och sesamfrön i en stekpanna och låt dem svalna.
- Rör samman jäst, vatten, dinkelmjöl, vetemjöl special och de torrostade fröna i en bunke.
- Täck den med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten. (Sommartid kan det vara bra att ställa in bunken i kylen.)
- På morgonen dag 2: Skrapa ut degen på en arbetsbänk.
- Använd upp till 1 dl mjöl vid utbakningen om så behövs.
- Dra och tryck ut degen till en avlång platta (50×10 cm) och skär den i 5 cm breda remsor.
- Vik båda ändarna in mot mitten och vänd sedan på biten så att skarven kommer mot bakplåtspappret.
- Låt jäsa i 30 minuter och sätt samtidigt på ugnen på 275 grader med en tom plåt i.
- Använd den värmda plåten och dra över bakplåtspappret med de jästa bröden precis innan de ska in i ugnen.
- Pensla bröden försiktigt med vatten och ställ in dem i ugnen samtidigt som du sänker temperaturen till 250 grader.
- Grädda bröden i 15 minuter och låt dem sedan svalna på galler.