Amerikanska bagels

Bagels tros ha uppkommit under 1600-talet. Idag är bagels väldigt populärt bl a i Nordamerika och Storbritannien. Lyxa till frukosten på helgen med egna amerikanska bagels och garnera med dina favoritfrön.

(ca 12 st)

Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ½ tsk salt
2 msk flytande honung
13 ½ dl vetemjöl

Pensling och garnering
1 st uppvispad äggvita
1 dl solrosfrön, linfrön, sesamfrön, blå vallmofrön eller vallmofrön

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med hjälp av ljummet vatten, salt och honung.

2. Tillsätt mjölet men inte allt på en gång, utan lite i taget.

3. Arbeta degen med hushållsassistent eller dylikt i ca 5 minuter. Den färdiga degen skall vara stum och ganska hård.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Ta hjälp av pekfingret för att göra ett hål i mitten och snurra bullen runt fingret så hålet blir större.

6. Låt nu de utbakade bagelsen jäsa under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter.

7. Koka nu upp en stor kastrull med vatten.

8. Sätt ugnen på 175 grader.

9. Koka bagelsen i det kokande vattnet. Ta bara några i taget och max 3 minuter per sida.

10. Låt sedan bagelsen torka på en kökshandduk.

11. Placera bagelsen på plåten med bakplåtspapper och pensla med en uppvispad äggvita och strö sedan över valfria frön.

12. Grädda dem gyllenbruna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *