Hallonrutor

Hallongrottor i all ära men hallonrutor är en stark konkurrent. På ett praktiskt och enkelt sätt tillagas dessa njutbara kakor med sitt vackra rutmönster.

(ca 60 st)

Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör eller margarin
1 st ägg
2 dl hallonsylt
1 st ägg till pensling

Gör så här

1. Lägg mjölet på bakbordet. Lägg sedan sockret, matfettet och ägget i mjölet. Arbeta det med fingertopparna till det blir en deg. Låt den vila ca 1½ timme på ett svalt ställe.

2. Kavla ut hälften av degen till en rektangulär kaka (ca 40×30 cm). Rulla upp den på kavlen och flytta över den på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Bred på ett jämnt lager
hallonsylt över kakan.

3. Kavla ut resten av degen och sporra eller skär smala remsor av den. Ruta den syltklädda
kakan med degremsorna. Pensla dessa med uppvispat ägg.

4. Låt kakan grädda ca 10-12 minuter på 175 grader. Låt den svalna på plåtten och skär den sedan i rutor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *