Saffranstårta med vit chokladmousse

400g mandel
1 dl sötströ/sukrin
6 droppar stevia
1 dl grädde

3 ägg
0,5 dl vatten
1 paket saffran (0,5g)
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver

100g vit choklad utan tillsatt socker
2 äggulor rumstempererade
2 dl grädde

50g mörk choklad utan tillsatt socker
1 äggvita
Röd och grön karamellfärg

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Kör i matberedare tillsammans med sötning några minuter.
  3. Tillsätt grädden och kör igen någon minut.
  4. Ta ut mandelmassan och separera ut 1/4 av degen och spara till att göra marsipan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smöra botten och sidorna rikligt.
  7. Lägg 3/4 delen av mandelmassan i en skål med äggen.
  8. Stöt ut saffran i lite sötning och rör ut i vattnet och tillsätt i skålen.
  9. Vispa kraftigt med elvisp till en jämn porös smet.
  10. I en separat skål, blanda husk och bakpulver och tillsätt sedan i smeten under vispning.
  11. Häll smeten i formen och bred ut någorlunda jämnt.
  12. Grädda i nedre delen av ugnen 25-35 minuter.
  13. Låt svalna och lägg sedan upp på ett fat.
  14. Smält den vita chokladen försiktigt.
  15. Vispa grädden ganska lös och tillsätt äggulorna.
  16. Vispa ut dem i grädden försiktigt och tillsätt sedan den vita chokladen under fortsatt försiktig vispning.
  17. Bred moussen över den kalla botten och ställ kallt att stelna lite.
  18. Tag 1/4 delen av mandelmassan och blanda med 1 äggvita.
  19. Dela delen i 4 delar och blanda 1/4 med grön karamellfärg och 3/4 med röd färg.
  20. Gör rosor och blad.
  21. Smält den mörka chokladen och ringla vackert över tårtan.
  22. Placera ut marsipanrosorna och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.