Bocado 5* at GP

We are very happy that Agnes Arpi from Göteborgs-Posten enjoyed her dinner and experience at Bocado! Thank you for your 5 star review! 

 

Bild: Anna von Brömssen

Text: Agnes Arpi 

Tre år har gått sedan min kollega Fredric Askerup skrev om Bocado och delade ut fyra fyrar. Restaurangen har lyckats hålla sitt goda rykte levande under många år, nu är det upp till bevis igen.

Bocado hittas på en älskvärt konstig plats, bakom uppställda skärmar vid entrén till SGS Studentbostäders huvudkontor i Televerkets hus på Kaserntorget. Det är märkvärdigt hur självklart det känns med en spansk tapasrestaurang just här.

Den engelsktalande personalen välkomnar oss varmt. När vi lystet avviker från rekommendationen på två-tre smårätter per person – menyn är väldigt lockande och vi har hungrat hela dagen – får vi en snäll reprimand för vårt eget bästa, och guidas till en gyllene medelväg som ska visa sig passa perfekt.

Många gäster talar sig varma för antingen vin eller gin och tonic på Bocado, men det är inte rätt tillfälle. Sällskapet beställer in kaffe med brandy för att försöka kurera ett ihållande halsont, jag dricker varianter av tonic utan gin. Det går bra det med, för huvudsaken här är maten, och maten gör oss nästan mållösa.

Padrones i flera färger, bröd med tomat och en sallad på tomater med lök är bra, och rikare på intryck än vad det låter som, inte minst för att löken av alla råvaror fjäskar i munnen. Tomaterna sägs vara av olika slag, men verkar vara samma. En petitess.

Hummus på gröna ärtor och kikärtor, toppad med rostade kikärtor, citron och rikligt med olja, är ännu bättre. En ny bekantskap, med stor smakrikedom i all sin enkelhet. Huevos-varianten som landar på bordet, med rostad potatis, krämigt ägg och kryddig korv, får potatisälskaren att stillsamt krevera av lycka. Svampen med manchego och en ljuvlig romesco-sås har nästan samma effekt på mig. Det verkar så enkelt, ändå förvånas man över all smak som ryms på faten.

Hur toppar man detta?

Tydligen med benmärg, paté på chorizo och hasselnötter. Kvällens bästa rätt är starkt kryddad, märklig att äta och alldeles underbar. Vi börjar nå slutet på den gyllene medelvägen, och delar på en crema catalan med apelsintoner. En kort stund är allt bra i världen.

Maten på Bocado vinner inte för att den är komplicerad, raffinerad eller överraskande.

Serveringarna är ganska långt ifrån den typ av mathantverk, den stil, som ofta lyfts fram som exempel på kvalitet.

Tjusiga luftslott finns det gott om, men på Bocado är det genomgående kännetecknet ett annat: Det smakar så fantastiskt bra. Råvarorna är fina med djupa, rika och starka smaker samt vågade mängder olivolja och salt.

Här visar köket med all önskvärd tydlighet att ett bra recept är den absoluta grunden.

Kalaset för två landar på drygt sjuhundra kronor. För en upplevelse av den här kalibern är det en liten summa. Vilken oförställd matglädje det är som gömmer sig i det gamla Televerket.